Perníková chaloupka-návod+šablona na zkopírování
1 kg hladké mouky
200 g moučkového cukru
5 vajec
8 lžic medu -250g
1 lžička jedlé sody
4 lžičky perníkového koření
1 lžička kakaa
Z této dávky těsta mám 3 malé domečky a ještě plno perníčků.
Těsto vykrajujeme dle šablony nožem a okýnka taky, nebo protlačujeme tvrdým kartonem.
Po vyndání z trouby potřeme rozmíchaným žloutkem s trochou vlažné vody, nebo mléka.
Na plevu jsem použila 4 bílky, 400g moučkového cukru, 2 lžíce solamylu a z půlku citronu šťávy. Šleháme tak dlouho až se hmota hezky táhne a je hladká, nejsou v ní znát hrudky.
Slepování k sobě čokoládovou polevou-celý 100% tuk Iva a 4x čokoláda na vaření, mícháme ve vodní lázní a pak necháme vystydnout, aby byla tuhá hmota, nanášet nožem.
Těsto dobře uhnětat rukama na vále, dát do sáčku a do ledničky asi na půl dne. Před válením nechat cca dvě hoďky těsto venku z ledničky.
Pečeme na 180 C cca 6-8 ,imut. Po vyndání z trouby potřeme rozmíchaným žloutkem s trochou vlažné vody,nebo mléka.
Po upečení je dobré dávat pláty na rovný povrch, nejlépe na prkýnko nebo přímo na pracovní desku dokud nevychladnou.
Vyšleháme si zdobící hmotu, šleháme tak dlouho až se hmota hezky táhne a je hladká.
Připravíme si zdobící pytlík.
Při zdobení se meze k fantazii nekladou a necháme zaschnout.
Připravíme si čokoládovou hmotu-tuhou a nanášíme nožem větší vrstvu a díly k sobě lepíme.
Hrníčkem se zapřou než čokoláda ztuhne.
Prvni boky a nakonec střechu, nerovné části a špičku střechy zamáznout též a necháme ztuhnot.
Po ztuhnutí si vezmeme opět bílou hmotu a děláme konečnou úpravu.
Stěrkou potíráme střechu.
S rampouchy je potřeba si trošku vyhrát, po spodní straně táhneme hmotu a rampouchy tvarujeme vždy na několikrát, tzn. k malému rampouchu přidávám po troškách a táhnu abych hmotu co nejvíc vytáhla.
Taky můžeme dodat ozdůbky: malé perníčky na střechu, kometu, stromeček atd.
Dala jsem jako podklad kulaté oplatky, které jsem po třech slepila k sobě čokoládou.
Hodně štěstí.